In de komende jaren wordt de nieuwe Nunspeetse  woonwijk Molenbeek gerealiseerd. Een hele nieuwe wijk waar uiteindelijk 600 à 700 woningen gebouwd worden. Voor deze woningen is er een energiescan gemaakt met als doel om te kijken naar de mogelijkheden van energiezuinige toepassingen voor rijwoningen en 2 onder 1 kappers. Graag deelt de gemeente deze energiescan ter inspiratie voor je eigen woning. Hieronder vind je een aantal conclusies en aanbevelingen. Meer weten? Lees hier het hele document >>

Conclusies

  • Het goedkoopste pakket in jaarlijkse woonkosten is de “nul-op-de-meter” woning. De energierekening wordt geheel door vaste lasten vervangen. Dat komt voor een groot deel door de zonnestroom. Dat is een rendabele maatregel. Risico bij zonnestroom is dat de korting op de energiebelasting bij saldering die nu nog geldig is op de zonnestroom, na 1 januari 2020 lager wordt. De terugverdientijd wordt dan langer.
  • Belangrijk voordeel van “nul-op-de-meter” woningen is dat de woonkosten nu al het laagst zijn, en niet onderhevig zijn aan indexatie van energieprijzen. De woonkosten blijven gelijk over de periode van 30 jaar.
  • Bij de “all electric” woningen wordt geen gas geleverd. Dat betekent ook elektrisch koken. Koken met een inductie kookplaat is even comfortabel als met een kookplaat op gas.
  • De gasvoorziening staat onder druk in Nederland. Gas is fossiele brandstof. Er kan zeer beperkt groen gas worden geproduceerd. Dat kan dan ook beter ingezet worden op plaatsen waar hoge temperaturen nodig zijn, of bij verkeer en vervoer. Daarom is het toekomstgericht nu te kiezen voor een “all electric” Molenbeek.
  • De keuze voor “all electric” pakketten met een EPC = 0,40 of 0,00 laat de mogelijkheid open om later de woning verder te verduurzamen door toepassing van extra zonnestroom. Het pakket “all electric” met EPC = 0,40 is voorbereid op de toekomst.
  • Voor verdergaande concepten is subsidie mogelijk en er kan geld worden geleend via de Duurzaamheidslening van de gemeente Nunspeet.

Aanbevelingen

  • Pas in Molenbeek geen gas toe voor de energievoorziening. Kies de energieambitie en ga met bouwpartijen in gesprek over de manier waarop die zijn waar te maken. Maak vervolgens afspraken over de infrastructuur met het netwerkbedrijf en met de bouwpartijen.
  • Bouw woningen met een goed geïsoleerde woningschil en gezonde ventilatie.
  • Pas lage temperatuur verwarming toe in de woningen. Dan zijn nu of later alle mogelijke vormen van duurzame energieopwekking mogelijk.
  • Stimuleer de bouwpartijen om nu al te kiezen voor woningen met een EPC van 0,00 of lager.
Scroll naar top
Skip to content