Hoe verduurzaam jij je woning? Welke isolatie is geschikt? Is er een voorbeeldwoning in de buurt? Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket voor de gemeente Harderwijk en andere gemeenten in de regio. Inwoners met vragen over energiebesparing of over regenwateropvang, duurzaam vervoer en recycling, kunnen terecht bij Veluwe Duurzaam.

Duurzame inwoners

Marjanne, 32 jaar
Stadsweiden

Veluwe Duurzaam brengt mensen met elkaar in contact, is mijn ervaring. Bijvoorbeeld bij een wijkavond over dubbelglas, maar ook door mij in contact te brengen met een groep mensen die bezig was gezamenlijk hun daken te vervangen. Juist de uitwisseling van ervaringen en het delen van kennis brengen mij verder in de gedachtevorming over aanpassingen aan het huis. Inmiddels hebben wij in ons (C-label) huis een aantal maatregelen genomen, maar ik wil nog graag verder. Onder andere de voorbeeldwoningen en ervaringen van de bewoners zullen dan een inspiratiebron zijn.

Ook inspiratie op doen? Bekijk de voorbeeldwoningen >

Jaïr en Joanne – 30 en 27 jaar
Zeebuurt

Er zijn zoveel verschillende manieren om je huis duurzamer te maken. Wij zijn net verhuisd na maanden klussen. Omdat we ons huis hebben verbouwd, hebben wij bijvoorbeeld bewust gekozen om voortaan op inductie te koken en ons huis goed te isoleren. Dit met het oog op nu en op de toekomst. Daarnaast zouden we graag nog zonnepanelen willen aanschaffen en zijn een aantal van onze meubels van gerecycled leder. Het is tof om in een mooi huis te wonen, en wij proberen daar bewust van te genieten!

Wil je ook je huis duurzamer maken? Vraag een energieadviesgesprek aan >

Marit, 17 jaar
Stadsdennen

Ik ben in aanraking gekomen met duurzaamheid door het Erasmus+ project op mijn school Christelijk College Groevenbeek. Tijdens dit project ben ik een week naar Schotland geweest. Hier leerden we veel over afval en recycling. Ook zit ik in de ‘ecoraad’ van de school waar ik andere leerlingen probeer te inspireren om duurzamere keuzes te maken.Wat mijzelf heeft geïnspireerd was de film ‘Before the flood’ van Leonardo Dicaprio. Ik vond die heel schokkend en interessant.
Mijn duurzame tip is om een broodtrommel te gebruiken in plaats van plastic zakjes voor je lunch! Dat is beter voor het milieu; als je natuurlijk niet elke keer een nieuwe broodtrommel koopt.
Mijn droom is dat ik straks kan wonen in een duurzame wijk.

Klik hier en lees meer over een aardgasvrij Harderwijk

Evert – 53 jaar
Slingerbos

Ik wil de volgende generatie niet met schulden opzadelen en ze het liefst wat bezit nalaten. Dat was mijn motivatie om ons huis duurzamer te maken. Het huis is aardgasvrij en ook ons vervoer is duurzaam.

Het klopt dat de investeringen van duurzame oplossingen vaak wat hoger liggen dan van niet duurzame oplossingen, echter op termijn zijn de kosten lager, doordat je bespaart op je energieverbruik en soms ook op onderhoud. Onze ervaring is dat we het in 4-5 jaar terugverdienen, zodat we over de levensduur geld over houden. Van dat geld doen we nu leuke dingen!

Weet je al welke duurzame maatregelen je wilt nemen? Zoek een duurzame aanbieder en ga aan de slag!

*De foto’s zijn gemaakt door Lisette Klompenhouwer van leukkiekjefotografie.nl uit Harderwijk. 

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen