Er zijn verschillende financiëlele regeleingen waar beheerders van geloofsgebouwen aanspraak op kunnen maken. Let op: in sommige gevallen is de regeling specifiek voor een gebouw met een monumentale status. 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Met de Investeringssubsidie duurzame energie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Voor zowel nieuwbouw als bestaande bouwAls kerk bestaat alleen de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen via de zakelijke weg. Daarvoor heb je en KvK-nummer nodig. 
Lees verder >

Algemene Subsidieverordening Gelderland (AsG) 
Voor eigenaren van erfgoed in Gelderland is er subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van onderzoek naar verbeteringen van functioneel gebruik en het restaureren van erfgoed op een duurzame manier. Subsidie voor het uitvoeren van onderzoek naar het verbeteren van het functioneel gebruik van het erfgoed bedraagt maximaal 75% van de kosten, met een minimum van €3.000 en een maximum van €50.000. Subsidie voor het restaureren van erfgoed bedraagt maximaal 60% van de kosten met een minimum van €25.000 en een maximum van €500.000. De voorwaarden zijn o.a. dat het een pand met een openbare functie betreft (kerkgebouw, kasteel, vergaderlocatie etc.) en dat er een exploitatiebegroting aanwezig is. Bekijk paragraaf 7.4.2 van het besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland voor de aanvullende voorwaarden.

Subsidie Aanpassingen gemeenschapsvoorziening
Indien een kerkgebouw functioneert als gemeenschapsvoorziening is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het uitvoeren van duurzame maatregelen. Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden waaraan voldaan moeten worden, omdat het specifiek om een gemeenschapsvoorziening gaat. Deze voorwaarden kun je hier lezen in paragraag 2.12.1. Kijk voor verdere informatie op de website van de provincie Gelderland.

Gelderse Monumentenfonds-hypotheek (Voor kerken met monumentale status)
Ben je eigenaar van een monument in Gelderland en ga je kosten maken voor het restaureren of herbestemmen van het pand? Of ben je van plan om energiebesparende maatregelen in het monument nemen? Dan kun je mogelijk een hypotheek aanvragen uit het Gelders Monumentenfonds.​​ Deze hypotheek geldt voor rijksmonumenten en monumenten beschermd door de gemeente.

Monumentenwacht Gelerland (voor kerken met monumentale status)
Het is mogelijk voor kerken met een monumentale status om een abonnement bij de Monumentenwacht af te sluiten die jaarlijks komen inspecteren. Dit kost €60 per jaar. Tegen een gereduceerd kan een professional van de monumentenwacht een energieadvies maken. Kijk voor meer informatie op de website van Monumentenwacht Gelderland

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen