Ervaringsverhaal Herman Troost 

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders te zien aan de gevel van de woning van Herman en Sophia Troost in hartje Elburg. Maar als we door de voordeur lopen, staan we midden in een groot verbouwproject van een woning uit 1830. Herman noemt zijn nieuwe aankoop een gouden kans. “Mijn vrouw en ik zijn nu rond de 60, en we zochten een woning om gezellig oud te kunnen worden. Met een tuin, een schuur én veel vrienden op loopafstand, past deze woning helemaal bij onze wensen.”

”Toen we het kochten, wisten we dat we een deel van de woning zouden moeten afbreken. De woning was ooit een geitenstal en opslaghuis. Vlak na de 1e wereldoorlog heeft een Belgische vluchteling dit verbouwd tot een woning. Sindsdien zijn er meerdere aanpassingen gedaan. Een groot deel van de bouwmaterialen dateert nog uit 1830. De voorgevel is beschermd stadsgezicht en blijft daarom intact, dit is ook de basis voor de vorm van de nieuwe woning.”

Van huis naar voorgevel
Eind 2016 kreeg Troost de sleutel van deze vrijstaande woning in de binnenstad van Elburg. “Vrijstaand is een ruim begrip, want iedereen weet dat veel van die oude huisjes tegen elkaar aan zijn gaan leunen in de loop van de eeuw. Na veel berekeningen bleek dat zowel de zijgevel, het dak als de fundering opnieuw gebouwd zouden moeten worden.” Tijdens het afbreken kwam familie Troost voor een onaangename verrassing te staan. De rode bakstenen achtergevel blijkt in de jaren ’70 met ankers bevestigd te zijn aan een muur uit 1830. Die constructie is levensgevaarlijk waardoor ook de achtergevel gesloopt moet worden.

Monumentale hobbels
Troost vervolgt: “Dit was het begin van een reeks hobbels die we zijn tegengekomen. Uiteindelijk heeft de bouw zelfs 3 maanden stil gelegen. Veel informatie had ik graag eerder willen weten, maar waar vind je die? De kennis die ik nu heb, wil ik daarom graag delen met anderen. De nutsvoorzieningen zijn in de binnenstad bijvoorbeeld heel anders geregeld dan in de rest van Nederland. En zo zijn er nog een aantal verassingen waar we tegenaan zijn gelopen. Als zeilers zeggen we dan: “Je moet eerst in de wind varen, voordat het je voor de wind gaat.”

Duurzaam en levensloopbestendig
De rigoureuze verbouwing geeft de mogelijkheid om de woning goed te isoleren. De dakpannen worden hergebruikt. Verder wil het echtpaar Troost de woning levensloopflexibel maken. Bijvoorbeeld door de trap te verbreden voor een traplift, mocht dat in de toekomst nodig zijn. De woning wordt voorzien van vloerverwarming. De fundering is bijna klaar en binnenkort worden de muren opgebouwd.

Verkeerde zuinigheid
Troost geeft aan dat het belangrijk is om een goede architect te zoeken. “Een architect is de spreekbuis van jou naar de constructeur en de aannemer, hij vertaalt je wensen en grieven. Ga ook op zoek naar een constructeur die ervaring heeft met monumentale woningen, want dit is echt een specialistisch gebied. Als een constructeur niet op locatie kan komen, zou ik er eigenlijk niet voor kiezen.” Herman besluit met: “Wees je er van tevoren van bewust dat elke stap geld kost, een telefoontje naar de architect, een gesprek met de aannemer. Met verkeerde zuinigheid snijd je alleen jezelf in de vingers.”

Naar de woning van Herman Troost >

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen