Wist je dat groen in en rondom het kantoor een positief effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van jouw medewerkers? Door het aanbrengen van groen rondom en op jouw bedrijfspand wordt ook het water vastgehouden en daarmee overlast voorkomen. Kortom, er zijn veel redenen om je bedrijfspand te vergroenen.

Waar kun je beginnen?
De makkelijkste aanpassing die je kunt doen, is het vervangen van stenen rondom je gebouw voor kleine geveltuintjes. Deze geveltuintjes zorgen ervoor dat het water de grond in kan zakken en voor een deel wordt vastgehouden. Zo wordt het riool ontlast. Daarbij zul je merken dan het minder warm wordt rondom het gebouw. Ook stimuleert zo’n geveltuin de biodiversiteit.

Wil je het een stapje verder trekken, dan kun je je ook gaan verdiepen in het creëren van een groendak of een bedrijfstuin binnen of buiten. Deze bieden niet alleen ruimte voor de natuur, maar zorgen ook voor een fijne plek voor jouw medewerkers. En krijgt water op het bedrijfsterrein meer ruimte om de grond in te zakken.

Waardevermeerdering
Het aanbrengen van groen rondom en op het gebouw zorgt voor een waardevermeerdering van het pand. De stijging kan wel oplopen tot 10%. Dit komt omdat het de omgeving verfraaid en dit leidt tot een beter investeringsklimaat. Dit betekent dat een deel van deze investering dus weer terug te verdienen is in de verhoogde waarde van het pand.

Biodiversiteit
Gebruik bij beplanting verschillende soorten planten, zodat de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Denk hierbij aan nectar- en pollenrijke struiken, bomen en vaste planten. Dit zorgt voor een fijne leefomgeving voor de verschillende dieren.

Water op het bedrijventerrein
Op veel bedrijventerreinen ontstaat overlast van regenwater doordat er onvoldoende ruimte is voor het water om de grond in te zakken. Nu kan het lastig zijn om groen toe te voegen. Zeker op plekken waar verharding noodzakelijk is, zoals een parkeerplaats. Maar er zijn veel technieken die er toch voor zorgen dat er ruimte is voor water, denk aan infiltratiekratten, wadi’s en speciale rioleringen.

Heb je stukjes grond die niet gebruikt worden? Plant hier dan struiken of bomen, deze zullen het water opnemen en vasthouden.

Geïnspireerd? Bekijk hier het voorbeeldproject van Plukon en CêlaVíta.

Scroll naar boven
Naar de inhoud springen